YELLOWJACKETS + WDR BIG BAND - JACKETS XL

Ze bestaan al 39 jaar en dit is hun 25ste album, de jazz funk groep de Yellowjackets uit Los Angeles, te weten Bob Mintzer (ts, EWI, fluiten), Russell Ferrante (pno, Fender Rhodes, synth.), Dane Alderson (el.bs) en William Kennedy (drs). (EWI oftewel Electric Wind Instrument is eigenlijk een synthesizer die gecontroleerd wordt door de ademdruk). Op dit album krijgen de Yellowjackets ondersteuning van de WDR Big Band waarvan Bob Mintzer sinds 2016 de dirigent is. Het repertoire bestaat uit oudere nummers van de Yellowjackets die zijn voorzien van een nieuw arrangement door Mintzer. Behalve “EvenSong” en het swingende “Downtown” beiden van de hand van Vince Mendoza. Van de originele bezetting is alleen Russell Ferrante nog aanwezig, hij was ook al lid van de voorloper van de groep, de Robben Ford Group die in 1977 door gitarist Ford werd opgericht.

Het voordeel van de aanwezigheid van de WDR Big Band is dat het geluid veel meer overhelt richting jazz dan met alleen de Yellowjackets die vaak nogal gladde funk ten gehore brengen. Het super strakke tempo is er nog steeds en ook het funky spel van Anderson op zijn el. bas. Behalve het geweld van de blaassecties van de big band levert het orkest solisten die niet onderdoen voor de Jackets zoals Johan Hörlen op altsax in “Downtown”. In “Dewey” horen we een fraaie solo van de Nederlander Ruud Breuls op trompet die mij beter bevalt dan Mintzer op EWI, het blijft een sythesizergeluid of je er nu op blaast of niet, het kan niet tippen aan een echt instrument. In “Tokyo Tale” horen we een fraaie solo van Paul Heller, een uitstekende tenorsaxofonist. Lekker loos gaat het gezelschap in het groovy “Imperial Strut” met een hoofdrol voor Russell Ferrante. Geen diepgravende muziek maar mede dankzij de big band een uitermate plezierig album met funky jazz in de ware zin des woords.

WDR Big Band : Paul Shigihara (gtr), Wim Both, Rob Bruynen, Andy Haderer, Ruud Breuls (tpt), Ludwig Nuss, Raphael Klemm, Andy Hunter, Mattis Cederberg (tbn), Johan Hörlen, Kristina Brodersen, Olivier Peters, Paul Heller, Jens Neufang (saxen, houtblazers).

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label: Mack Avenue Records
Distr. : New Arts Int.

video